La trei ani şi nouă luni după alegerea sa, primul papă din America Latină nu pare a-i călca pe urmele predecesorului său, Benedict al XVI-lea care s-a retras în anul 2013 din cauza problemelor de sănătate.
Ca aproape în fiecare zi, sâmbătă, Papa îşi va desfăşura îndatoririle obişnuite: o misă de dimineaţă alături de cardinali, urmată de întâlnirea cu preşedintele Maltei şi un oficial din Vatican.
În locul cerebralului Papă Benedict, Papa Francisc a adus puţin ritm latin, o etică a muncii şi ascetismul unui misionar iezuit în funcţia de cap al celei mai mari biserici.
Aceasta va fi cea de-a patra aniversare pe care fostul episcop al Buenos Aires-ului a sărbătorit-o în internatul modest St Martha, care a devenit casa sa din Vatican.
Cei 1,2 milioane de catolici sunt obişnuiţi acum cu chipul care Papa Francisc vine în faţa lumii.
De cele mai multe ori chipul său este senin, iar Papa participă neobosit la şedinţele oficiale şi întâlnirile cu oamenii simpli.
Sunt şi semne de oboseală iar Papa suferă de sciatică.
Născut într-o familie de origine italiană la 16 decembrie 1936, Jorge Bergoglio a devenit cel de-al 266-lea papă când a fost ales pe 13 martie, 2013.
El a declarat că doreşte o „biserică săracă pentru popor” şi s-a dedicat misiunii sale de a reforma biserica ca instituţie a compasiunii, una care caută să ajute credincioşii cu dificultăţile zilnice.
Primul său jubileu a fost dedicat temei milei, o calitate despre care Francisc crede că ar trebui să fie la temelia Bisericii faţă de reflexul condamnării şi al judecăţii.
În privinţa unor teme precum coabitarea şi atitudinile referitoare la creştinii homosexuali sau la cei divorţaţi, Papa Francisc a răspuns cu întrebarea „Cine sunt eu să judec?”.
Papa Francisc a acordat permisiunea ca preoţii să le ierte pe femeile care au avortat. Acesta a recunoscut şi „dimensiunea erotică a iubirii” drept un dar de la Dumnezeu.
Unele voci vâd în faptul că Papa Francisc a luat considerare rolul femeilor diacon de la începutul creştinismului o uşă deschisă spre posibilitatea ca femeile să slujească în biserică.
Reformator pragmatic, mai degrabă decât revoluţionar, este percepţia generală asupra Papei Francisc.
„Pentru el, Biserica este un spital de campanie, nu o vamă”, potrivit expertului italian Marco Politi. „El nu s-a atins de doctrină. Nu este progresist în acel sens”.
Marco Tosatti, un alt expert în problemele Vaticanului a declarat că Francisc a semănat confuzie în sânul bisericii: „Este un Papă al jurnaliştilor. A oferit bisericii o imagine mai prietenoasă. Bisericile protestante au încercat să se adapteze lumii moderne şi uite ce s-a întâmplat: au rămas fără credincioşi.”
Ca o noutate a celebrării aniversării Papei, Vaticanul a invitat numeroşi credincioşi la nivel mondial să trimită felicitările lor pentru papă în diferite limbi, pe o adresă de email.
Vaticanul promovează aniversarea Papei pe reţelele de socializare, încurajându-i pe utilizatori să posteze o felicitare utilizând contul #Pontifex80.
Cel mai probabil, la aniversarea papei din acest an, un cor îi va cânta „La mulţi ani” şi ar putea primi şi un tort aşa cum i s-a întâmplat în anii trecuţi.
Când a împlinit 78 de ani în 2014, urale de „La mulţi ani” (“Tanti auguri”) au umplut Piaţa Sfântul Petru pe măsură ce Papa a mers în mijlocu pelerinilor cu papamobilul.
Acesta s-a oprit să stingă lumânările de pe un tort gigantic primit de la un grup de credincioşi şi a făcut o pauză pentru a bea un ceai oferit de pelerini.
Sursa: Mediafax